Nude Nuns with Big Guns (2010)

http://www.imdb.com/title/tt1352388/
Eksploitaatio, peukalo alas

Elokuva, jolla on tällainen nimi ei voi olla huono, eihän? Etenkin kun koko nunsploitaatiogenrekin on ollut kuolleena jo 30 vuotta? Ja koska tämä on tehty studiosysteemin ulkopuolella niin otsikkokaan ei tällä kertaa ehkä olisi harhaanjohtava?

Äh, ketä minä oikein yritän huijata. Tämä on ihan liiankin aidonoloinen 70-lukuhenkinen eksploitaatio, joka näkyy muun muassa siinä että Eläkeläisten sanoin “ihmiset on rumia ja haisee pahalta”, mikä on tietysti vähän ongelmallista jos leffaa yritetään myydä alastomuudella. No, parissa kohtauksessa silmiä ei särje, mutta noin muuten kaipaisi kyllä undo-toimintoa. Eksploitaation standardeillakin tarina, käsikirjoitus ja toiminnan rytmitys on täysin ala-arvoista, vaikkei näiden pitäisi olla budjetista kiinni, ja jaksan maailman tappiin asti pelata Nato Commando -kortin paitsi näiden niin myös tehosteiden osalta: ei pidä tehdä veristä kostoleffaa jos ei osata läträtä. Valaistuksesta, lavastuksesta jne. en jaksa edes alkaa, ja sen kuvankäsittelyyn kuluneen ajan ja rahankin olisi voinut käyttää paremmin jossain muualla. Osittain epäilen, että ulkoasusta on tarkoituksella tehty mahdollisimman nuhjuinen, mutta kun moinen ei enää nykyaikana toimi (vaikkei nyt miljoonabudjetteihin mentäisikään).

Eikä elokuva lopulta osaa edes päättää, ollako vakavasti otettava vaiko itseironinen: täysin kreisi perusasetelma ja ylilyödyt hahmot viittaisivat jälkimmäiseen, useampikin sangen ei-humoristinen ja ei-viihdyttävä törkyilykohtaus edelliseen. Amerikkalaisen sensuurijärjestelmän kaksinaismoralistisuuden satirisointikin onnistui Teethissä kilometrin verran paremmin ja hienovaraisemmin, tämän pätkän kontribuointi keskusteluun on jotta irtiammuttua pippeliä voidaan heilutella minuuttitolkulla ja vaikka zoomata siihen, mutta näkymät lemmentunneliin pitää blokata kuvan etualalle strategisesti sijoitetulla esineellä. Ei, minä en naura.

Sinällään sääli, jos tämän rainan perusidea yhdistettäisiin Bitch Slapin tuotantoarvoihin (voisin silloin jopa hyväksyä tiukemman sensuurin), voitaisiin puhua jokseenkin täydellisestä kokonaisapteekista. Nykymuodossaan tästä irtoaa parit naurahdukset – lähinnä katolisen kirkon kustannuksella – mutta muuten on lähinnä masentavaa ajanhukkaa. No, yksi hyvä puolikin tämän katsomisessa oli: Machetea arvostaa tämän jälkeen aivan uusin silmin.