The Tournament (2009)

http://www.imdb.com/title/tt0471041/
Toiminta, peukalo ylös

Kerran seitsemässä vuodessa maailman parhaat palkkatappajat valtaa itsetuhovietti ja nämä hakeutuvat lätkän MM-kisojen sijasta omiin MM-kisoihinsa, upporikkaille välitettävään tosi-TV-ohjelmaan, jossa 20 palkkista hyökkää satunnaiseen valvontakameroilla täytettyyn pikkukaupunkiin häätöäänestämään toisiaan kunnes lopussa on vain yksi henkiinjäänyt. Jatkoajalle ei näissä kisoissa mennä, vaan useamman henkiinjääneen problematiikka ratkaistaan kaikkien äkkikuolemalla. Luonnollisesti buranan kokoinen kapseli toimii paitsi paikannuslähettimenä, myös riittää räjäyttämään sääntöjä rikkovan plus koko lähikorttelin. Ja luonnollisesti tietotekniikka on tukenut tämmöisiä kisoja jo ties kuinka monen seitsenvuotiskauden ajan. Edellisten kisojen voittaja palaa kostamaan ja, äh…

Joo, juonessa ei ole mitään järkeä, mutta leffa on silti täynnä tiukkaa ja tymäkkää toimintaa. Niin tuliaseita kuin perinteistä nujakointiakin riittää, autotakaa-ajoja asianmukaisine bensaräjähdyksineen unohtamatta. Väkivaltakin on pitkästä aikaa ihan oikeasti “auts!” tasoa eikä siivoksi blandattua. Varsinkin puolen välin paikkeilla tapahtuva hillittömän hurmeiseksi massalahtaamiseksi äityvä yhteenotto strippibaarissa on silkkaa asiaa. Sekaan on ripoteltu myös suorastaan infrapunan puolelle menevää huumoria. Hahmogalleriassakin on monen monta toinen toistaan kajahtaneempaa henkilöhahmoa. Erityisesti Robert Carlylen esittämä vahingossa tapahtumiin sotketuksi joutuva juoppo pappi on hauskimpia hahmoja pitkään aikaan. Jonkinlaista mediakritiikin tynkääkin on sekaan ripoteltu, vaikka mitään varsinaisesti uutta ei saada irti: The Running Man, Battle Royale ja tämänvuotinen Gamer lienevät jo lypsäneet tosi-tv-satiirin tankin siinä määrin tyhjäksi. Viimeksi mainittu muuten on hyvä vertailukohta tälle, sen verran samanhenkisistä teoksista on kyse.

Koska tv-esityksen arvostelussa aikanaan kuitenkin lukee taas ”ylenmääräistä ja tarpeetonta väkivaltaa heppoisen juonen kera”, niin sehän tarkoittaa että äksönfaneilla ei ole varaa jättää tätä väliin.