Surrogates (2009)

http://www.imdb.com/title/tt0986263/
Scifi, peukalo alas

Jassoo. Jo vuonna 2017 kukaan ei poistu kotoaan kuin äärimmäisessä hädässä, vaan julkinen asiointi hoituu etäohjattavan robotin kautta. Kunnes sitten joku keksii aseen, jolla robottia ampumalla sen ohjaajan aivot käristyvät. Ettei asialla olisi robottivapaisiin reservaatteihin linnoittautunut neoluddiitien uskonlahko?

Sinällään mielenkiintoinen metafora julkisesta minän ja siviiliminän erosta ei oikein pääse lentoon, sillä leffaan on hätiköiden tungettu kaikki mahdolliset valkokankaalla koskaan nähdyt robottiteemat Stepfordin vaimoista Blade Runnerin kautta Terminatoriin sikin sokin, muttei olla saatu niistä mitään oikein irti, ja laitettu lopuksi Bruce Willis vetämään vakioroolinsa, eli siis esittämään itseään. Päähenkilön tarinakaari on sitä paitsi umpikliseinen ja täysin ennalta arvattavissa. Typeriä lopputwistejä on sitten senkin edestä enemmän kuin laki sallii. Niin, ja loppupuolella on taas kliseistä ”apuuva nysse mittari tikittää nollaan mut huh ku jäiki vielä sekunti aikaa” -säätöä enemmän kuin edes valelääkäri määräisi.

Sääli että leffa on niin huono, aivan lopussa nimittäin pari otosta niihin lopputwisteihin liittyen olikin sen verran vaikuttavia, että niiden takia olisi toivonut kokonaisuuden olleen edes sen tasoinen että olisi voinut suositella katsomaan leffan niiden takia. Nyt ei pysty, on niin hapokasta.

Pikaisen wikisemisen perusteella muuten pohjana olevassa sarjakuvassa ei ihan yhtä paljon twistailla, sekä tarina oli sijoitettu sen verran kauemmas (vuoteen 2054) että olisi ollut ”vähän” uskottavampi. Muuten lukemattomana en kommentoi.