Cowboys & Aliens (2011)

http://www.imdb.com/title/tt0409847/
Scifi-western, peukalo varovasti ylös

Ihan kiva kesäleffa, mutta. Ottaa hönön lähtökohtansa – nimi kertoo kaiken tarpeellisen itse elokuvasta – ja paljon potentiaalia tarjonneen castinginsa huomioiden itsensä aivan liian vakavasti ja toinen näytös polkee paikallaan – puhutaan liikaa ja sahataan eestaas. Alienitkin ovat hieman liian ylivoimaisia jotta syntyisi westernille tarpeellisia pitkitettyjä tulitaisteluita – niin ja kyllä tuohon aikaan inkkaritkin olivat jo opetelleet käyttämään tulikeppiä jouskarin ja keihään sijaan.

Mitä olisi kaivattu paljon paljon enemmän, niin itsetietoisia postmoderneja viittauksia. Etenkin kun etsintäpartio jäljittää öhkömönkijää ja sen jalanjälljistä löytyy verta, niin jonkun oilsi pitänyt todeta “If it bleeds, we can kill it”, karjaparoni Dollarhydellä olisi pitänyt olla ruoska ja viitata tämän käärmekammoon, Jaken olisi pitänyt todeta häntä Jakeksi puhuteltaessa “The name’s James… uh, I’ve forgotten the rest”, kun eräs päähenkilöistä lopussa uhraa itsensä ja tuhoaa emäaluksen räjäyttämällä punaisia riimukirjaimia itsetuhomoodissaan kovin tutunoloisesti vilkuttavan muukalaisrannekkeen niin olisi sopinut heittää viereen ehtineelle möllille jotta “You’re one ugly mother…”, niin ja pääparin erotessa naisen olisi pitänyt toki sanoa “You always were an asshole!” jne. Mieluummin olisin nähnyt Quentin Tarantinon version tästä, koska peruspremissit olivat kuitenkin kohdallaan. Syyttävä sormi kääntyy taas kerran tuottajaportaassa häärivään Spielbergiin, jota syytän Bayformereidenkin pilaamisesta.

Kiitokset kuitenkin siitä, että kaikki vetävät roolinsa läpi 110% vakavalla naamalla, mikä toimii rutkasti paremmin kuin alleviivaava virnuilu, ja erityiskiitos siitä, ettei tätä ole väkivalloin ruhjottu 3D:ksi.

Sikäli, olisi tämän kuitenkin suonut paremmin menestyvän kuin mitä lippuluukuilla lopulta kävi.