Fanboys (2008)

http://www.imdb.com/title/tt0489049/
Komedia, valosapeli varovasti ylös

Elokuvan kohderyhmän määrittäminen on aina vaikea taiteenlaji. Jos kohderyhmä määritellään liian tarkasti, jää leffa videovuokraamon pohjahyllyjen kulttikamaksi. Jos se määritellään liian laveasti, se johtaa sellaiseen itkuun ja parkuun ettei moista ole kuultu sitten kuningas Herodeksen päivien­. Fanboysillakin oli tämä ongelma, kunnes studio päätti, jotta kyllä elokuva pitää myydä bulkkirahvaalle, tuli mikä tuli.

Studiossa ei vain taidettu huomata, että leffa edellyttää katsojalta keskivertoparodiaakin enemmän perehtyneisyyttä, että siitä saa mitään irti. Lopputuloksena Tähtien sodasta ja Trekistä (saatikka niiden fanituksesta) mitään ymmärtämättömät satunnaiskatsojat olivat aivan hukassa ja täyttivät HoloNetin kitinällään, ja kriitikot itkivät, että elokuvan olisi pitänyt nimenomaan pilkata fanitusta siinä rypemisen sijaan, vaikka oikeasti olivat kuitenkin vain katkeria, kun eivät ymmärtäneet vitsejä (poislukien kaverusten Linus ja Windows nimet).

Onhan leffa ihan hauska (siis sillä edellytyksellä että omistaa sen kuuluisan Darth Vader -kakkulapion), mutta kerrankin olen samaa mieltä pahan tuottajan kanssa: ilman sitä syöpäjuonta tämä olisi toiminut paljon paremmin, koska nyt pätkä kuitenkin vajoaa siihen ylisentimentaalisuuteen mitä pidän Hollywood-komediaa vaivaavana vitsauksena. Ennen kuin karmaiseva totuus Pimeästä uhasta valkeni pahaa-aavistamattomille katsojille ja Suuri Flanellipaitainen raiskasi lapsuutemme, ei näet keskivertowarssi olisi tarvinnut mitään muuta motivaatiota murtautua Skywalker Ranchille kuin nähdä Episodi I ensimmäisenä maailmassa.

Paljon olisi toki ollut parannettavaa, leffa jää useaan otteeseen jumiin, parikin juonenkäännettä on todella keinotekoisia, osa kohtauksista lähinnä vaivaannuttaa, ja vitsien tulemisen arvaa noin kilometrin päästä, mutta niille nauraa silti ja kokonaisuutena kokemus pähkähulluine cameoineen yltää kuitenkin plussan puolelle. The Shatin läsnäolo on selkeästi laadun tae.

Khhhhhhaaaaaaaaannnnnnn!