The Eagle (2011)

http://www.imdb.com/title/tt1034389/
Historiahässäkkä, peukalo alas

Epäloogisista ja kliseisistä juonenkäänteistä huomaa viimeistään että tämä on alunperin ollut nuortenkirja. Eikö Hollywoodin tuotanto ole jo muutenkin tarpeeksi lapsellista, pitääkö vielä siis mennä aikuisten elokuvia adaptoimaan lapsille tarkoitetusta materiaalista? No, on teosta sentään (inttter wepin ihmemaan perusteella) mukailtu aika vapaasti ja lisäilty omia, ja alun piiritystaistelu varsinkaan ei ole enää pilteille suunnattua ihastuttavan graafisessa kuvastossaan jossa päät pomppivat ja irtoraajat lentelevät.

Katsojien huomion tultua kiinnitetyksi human interestillä voidaankin sitten siirtyä draamaan, ja tässä vaiheessa elokuva kompastuu omiin jalkoihinsa. Pölhön käsikirjoituksen (perusideasta olisi voinut kyllä saada jotain kiinnostavaakin irti) joka pelaa koko ajan äkkiväärillä ylläripylläreillä (unohtamatta perinteistä deusexmachinaa) lisäksi ongelmana on näyttelijätyö: Channing Tatum möllöttää läpi elokuvan yksi ilme naamallaan. Sopiihan se ilme tosin kohtauksiin joissa kärsitään verenhukasta, aivotärähdyksestä tai verenmyrkytyksesetä, mutta olisi sitä nyt voinut sentään harjoitella kuvausten ulkopuolella. Aikuiseksi kasvaneen Jamie Bellin nappisuoritus vain korostaa Tatumin pökkelöisyyttä. G.I. Joessa tämä ei vielä haitannut, mutta vakavammassa tuotannossa kylläkin.

Historianitkuttajaa ilahduttavasti leffassa sentään legioonan komentajaa tituleerataan legaatiksi, eikä kenraaliksi kuten Gladiatorissa, ja muutenkin on kivasti detaljia, mitä nyt roomalaisten jousimiehet on unohdettu eikä kelttien tiedetä enää 2. vuosisadalla käyttäneen sotavaunuja (varsinkaan pyöräterillä varustettuja). Samaten, roomalaisten kreikkalaisilta oppima “vapaiden miesten” tapa kätellä kyynärvarresta tuskin oli levinnyt brittien keskuuteen. Hauskasti leffan loppuratkaisu myös onnistuu yhdistämään (nykytiedon valosssa ilmeisesti pelkät) tarut IX legioonan katoamisesta Kaledoniassa ja historialliset dokumentit siitä, että legioona siirtyi Germaniaan niin että molemmat versiot tarinasta olisivatkin totta. Gaeli korvaa elokuvassa piktinkielen (josta ei ilmeisesti vieläkään tiedetä paljon mitään), mutta luo silti kivasti paikallisväriä.

Hauska tosin nähdä että piktit alkavat jo olla kliseisyydessään 2000-luvun vastine intiaaneille, ehkä siksi että tarvitaan joku pahis jonka kohdalla ei voida pelata rassismi-korttiakaan koska ovat länsieurooppalaisia. Tai siis, piktit kuvataan täysin samoin kuin inkkarit länkkäreissä: Skotlannin vuorillakin heilutaan ylävartalo paljaana ja sotamaalit on päällä koko ajan, kaikki ovat verenhimoisia barbaareita joista väkivalta on oikeastaan aika kivaa varsinkin (lue: etenkin) jos siihen liittyy kidutusta, lisäksi annetaan näitä myyttisiä ominaisuuksia kuten kirjaimellisesti tyhjästä ilmaantuminen (jepjep).

tl;dr: jos kyllästyyy pyörittämään Roomaa DVD-soittimessa, niin tähän ei kuitenkaan kannata turvautua.