Knight and Day (2010)

http://www.imdb.com/title/tt1013743/
Toimintakomedia, peukalo ylös

Juuri kun Tom Cruisen julkinen imago oli toipunut sohvalla hyppimisestä ja istukan syömisestä, ilmaantui nettiin video, jossa tämä silmät lautasen kokoisina pyörien selittää skientologian kaikkivoipaisuudesta. Sen jälkeen onkin elokuvaroolien osalta ollut vähän hiljaisempaa. No, mitäpä ei yritteliäs ihminen kääntäisi edukseen: tässä kuvassa Tomppa nimittäin esittää hullua (tai hullua esittävää, mutta enpä kerrankin spoilaa) äärimmäisen vakuuttavasti.

Elokuvakriitikoilla on selkeästi huono omatunto katsomossa viihtyessään, niinpä heidän on pakko ollut lytätä kuva vertaamalla sitä Hitchcock-vainaan tuotantoon. Väärä vertailukohta, itse vertaisin tätä pikemminkin enemmän samaa genreä – rennon letkeä romanttinen toimintakomedia – edustavaan kasariklassikkokaksikkoon Vihreän timantin metsästys ja Niilin jalokivi, paitsi että tässä on paljon enemmän toimintaa. Muuten mennään aika samoilla linjoilla, niin hyvässä kuin pahassakin.

Toimintakohtauksissa on jopa oivallusta, ylenmääräisen CGI:n sijaan. Nykyisten kolmetuntisten eeposten rinnalla elokuva osaa myös hämmentävästi päättyä ajoissa reilun sadan minuutin kohdalla. Ihq Cameron nyt on aina Cameron, niin hyvässä kuin pahassakin – roolihahmo kun on se ihan sama kuin kaikissa muissakin Diaz-vehicleissä.

Kertakatsomalla tämä ainakin viihdytti, mutta tosi koitos ratkeaa vasta DVD:llä: jos päätyy katsomaan tätä, kun myöhään sunnuntaina kylmän hien peitossa koettaa Buranan myötävaikutuksella saada Dillinger-pizzaa syödyksi, niin vasta silloin voidaan puhua edeltäjiinsä verrattavasta klassikosta.

Apropoo, sanaleikki sivuuttaen, miksi tämä on Knight and Day? Olisihan nyt Knightin lisäksi samalla vaivalla toisen päähahmon nimeksi voitu laittaa Day, jotta kaksoismerkitys olisi ollut täydellinen.