The Men Who Stare at Goats (2009)

http://www.imdb.com/title/tt1234548/
Satiiri, peukalo ylös

No goatse, no glory! Pienellä tuunaamisella olisi elokuvan taglinesta voinut repiä huumoria suorastaan kaksin käsin… anteeksi, takaisin asiaan. Kääntäjää pitää tosin kiittää poikkeuksellisen näppärästä vastineesta Silmä tarkkana. Joka sorkka.

Jo valmiiksi gonzo-journalistiseen tyyliin kirjoitetun kirjan pohjalta on väännetty sangen onnistunut satiiri, jossa tapahtumat on saatu sovitettua juonellisen narratiivin puitteisiin varsin toimivasti. Kaikessa epäuskottavassa typerrytävyydessäänkin elokuva kuitenkin pohjautuu dokumentoituihin tosiseikkoihin, mitä siis tulee USA:n asevoimien ja CIA:n harrastamiin paranormaaleihin kokeiluihin. Kohtalon ivaa on, että ohjelmat sysäsi aikanaan vauhtiin ranskalainen huuhaa-artikkeli, jonka neuvostoliittolaiset ottivat vakavissaan ja käynnistivät oman paranormaalin tutkimuksen ohjelmansa, ja luonnollisestihan kylmässä sodassa ei parannut jäädä jälkeen asetutkimuksessa… Ilmeisesti jokainen uusi idea on ollut vain vähän hullumpi kuin edelliset, ja aina edelliseen verrattuna kohtalaisen nieltävissä, joten sinällään vielä uskottavista suggestiomenetelmistä edettiin vähitellen kirjaimellisesti otsikon mukaiseen vuohien tappamiseen tuijottamalla.

Juonellisuus edellyttää tietysti tapahtumien siirtelyä vuodesta toiseen ja henkilöiden yhdistelyä, mutta eipä tuo haittaa edes meitä jotka muuten jaksaisimme nitkuttaa siitä, että MKULTRA-ohjelma alkoi jo reilusti ennen sitä artikkelia, koska tuloksena on hauska ja loogisesti etenevä tarina, sen sijaan että olisi vain kokoelma irrallisia anekdootteja. Irakin sodan aikaan sijoittuvassa kehyskertomuksessa Ewan McGregorin esittämä tuppukylän päivälehden rääpäletoimittaja lähtee seikkailemaan rintamalle haaveenaan tulla kuuluisaksi sotareportteriksi. Matkallaan hän törmää George Clooneyn häkellyttävän aidosti esittämään umpihullulta vaikuttavaan tyyppiin, joka alkaa kertoa tarinoita ajasta, kun hän oli vielä jediritari. Takaumissa palataan aikaan kun Kevin Spaceyn oivallisesti näyttelemä pahis ei vielä ollut saastuttanut paranormaalia iskujoukkoa. Luonnollisesti skuuppia hakeva nyypiöreportteri lyöttäytyy miehen matkaan, ja niin epäsuhtainen kaksikko päätyy keskelle sotaa, ja niin joutuvat jedivoimat tosi koetukselle.

Riippumatta puoluekannasta tai mielipiteistä leffa tarjoaa unohtumatonta, nauruhermot karrelle polttavaa sekoilua koko rahan edestä. Käsittämättömät ja absurdit tilanteet seuraavat toisiaan, ja näyttelijäkaartin pokerinaama pitää ilman että kokonaisuus missään vaiheessa repeäisi silkaksi ilveilyksi. Etenkin Clooneyn hahmon maaninen silmät lautasina tuijotus nykyaikaan sijoittuvissa kohtauksissa on erityisen muistettava.

Elokuvia jotka näin spontaanisti saavat hyvälle mielelle on harvassa, joten katsominen on ehdottoman suositeltavaa.