The Witcher / The Hexer / Wiedzmin (2001)

http://www.imdb.com/title/tt0300657/ (elokuva)
http://www.imdb.com/title/tt1070742/ (tv-sarja)
Fantasia, peukalo ylös… sille tv-sarjalle josta tämä on leikelty

Mitämitä? Tohtori tutustuu puolalaiseen nykyelokuvaan? Onko Suuri Cthulhu viimein herännyt nokosiltaan vai mistä moinen hulluus?

Pelko pois, kyseessä on vain Pyhän Nnirvin Pelitissä suitsuttamisen aikaansaama pakkomielle puolalaisen Andzrej Sapkowskin The Witcher -kirjojen universumiin. Kirjoihin en ole tarttunut enkä niihin perustuvaa peliä pelannut aikeista huolimatta, “kun ei ole jaksanut”, mutta tv-sarja ja siitä leikattu elokuva tuntui vaivattomimmalta lähestymiskohteelta. Siitäkin huolimatta, että leffalla oli ikävä kohtalo päätyä levitykseen ennen kuin Sapkowskin maine levisi Itä-Euroopan ulkopuolelle, joten se paitsi unohdettiin täysin marginaalisesta julkaisustaan johtuen, myös oli käännetty täysin eri nimelle (The Hexer) kuin kirjojen/pelin myöhemmät englanninnokset (The Witcher).

Leffassa ei ole oikeastaan kuin yksi paha, mutta sitäkin perustavanlaatuisempi vika: se on kaksituntiseksi leikattu versio 13 x 50 minuutin TV-sarjasta. Lopputuloksena etenkin alkupuolella meillä on vain sarja irrallisia kohtauksia, joilla ei tunnu olevan mitään tekemistä toistensa kanssa. Punainen lanka alkaa erottua vasta siinä vaiheessa, kun satunnaiskatsoja on painanut Eject-nappia.

Idea maata kiertävistä, perheiltään ryöstetyistä lapsista mutatoimalla luoduista yli-inhimilliset taistelutaidot omaavista soturivelhoista, “noitujista”, jotka suojelevat kansalaisia hirviöiltä, on kuitenkin herkullinen, ja The Witcher hyödyntääkin sitä ansiokkaasti. Rivian maasta kotoisin oleva Geralt-noituja sekaantuu maita kiertäessään, mörköjä listiessään ja naisia naurattaessaan aluksi pienen kuningaskunnan perimysriitoihin, mutta yksi asia johtaa toiseen, ja joitakin vuosia myöhemmin Geralt on hankalassa välikädessä pahan Nilfgaardin imperiumin laajentaessa vaikutusvaltaansa. Tekojen seurauksia ja kohtaloa hämmentävää keitosta on maustettu mustalla huumorilla sekä viittauksilla reaalimaailmaan. Kuvaus on yllättävänkin raadollista, moraali harmaan eri sävyjä, väkivalta ronskia, ja alastomuutta (joskin aika kilttiä) on sen verran että jenkkimarkkinoilla ropisisi NC-17 -ikärajaa. Omaperäistä ideaakin on mukana keskivertofantasiaa enemmän, tosin edelleenkin kääpiöillä on parrat & kirveet ja haltiat ovat suippokorvaisia metsäläisiä, mutta kaikkea ei voi saada.

Noin yleensä, musiikki on mitäänsanomatonta, mutta kuvaus on paikoitellen todella upeaa, tietyllä varauksella. Kas kun kyseessä on puolalainen tv-sarja vuodelta 2001, niin ei kannata ehkä ihan odottaa Sormustarun efektejä. Mörrimöykyt ovat osin CGI:tä, osin perinteisiä kumiotuksia, ja edellyttävät katsojalta lempeää mieltä (paitsi jos katsoo alle parit 80-luvun barbaarisploitaatiot, niin johan näyttää hyvältä). Taikaefektit ovat kuitenkin ihan näppäriä ja lavasteet ajavat asiansa, niin ei lopulta audiovisuaalinen puolikaan metsään mene. Näyttelijätyö on pääosin erinomaista, edes se pakollinen comic reliefin virkaa toimittava bardinretale ei ärsytä.

Eettinen ongelma. Elokuva on saatavilla jenkki-DVD:nä enklantitekstein, mutta sarja on saatavilla vain “epävirallista” kautta (ja kauheasta kuvanlaadusta päätellen VHS-rippinä). Kuitenkin tarina suorastaan huutaa lisämateriaalia tuekseen. Kaikki eivät varmaan jaksa kokonaista sarjaa latailla, niin ehkä leffalla voisi sittenkin aloittaa, ja jatkaa sarjaan jos tarina tuntuu kiinnostavan.

EDIT: Kirjat lukenut aikamatkustaja tulevaisuudesta kertoi, että tulevaisuudessa koko sarja löytyy YouTubesta: