1968 Tunnel Rats (2008)

http://www.imdb.com/title/tt0970462/
Sota, peukalo kiikun kaakun

Hämmentävä tapaus. Toisaalta tästä haluaisi pitää: omaperäinen idea (tai ainakaan Vietnamin tunnelisotaa en ole havainnut liiemmälti ryöstöviljellyn edes silloin 20 vuotta sitten kun Vietnam-genre oli muotia), intensiivinen tunnelma, kivaa gorea, ja pessimistinen lopetus.

Toisaalta ongelmat hyppivät silmille: pimeissä ahtaissa tunneleissa tapahtuvista tapahtumista ei saa aina selvää, ja eniten häiritsee se Bollin originaalileffoille (mm. Seed) tyypillinen piirre, että repliikkitasolla käsikirjoitusta ei edes ole vaan näyttelijöiden on käsketty improvisoida, jolloin tulos on huutamista ilman että varsinaisesti erottuisi persoonallisuuksia joihin kiintyä alun lyhyttä tyypittelyä lukuunottamatta. Uskottavuutta nakertaa pahasti myös se, että amöriikkalaisilla on pikkiriikkinen tukikohta keskellä viidakkoa ilman vartiomiehiä, ilman ympärille raivattua ampuma-alaa, jne. – mikä toisaalta kielii siitä, minkä kokoisella budjetilla Boll leffojaan pykää, mutta silti.

Emmätiä. Päättäköön katsoja. Suurelle yleisölle ei voi suositella, mutta sotaelokuvia harrastavien kannattanee tsekata. Jossain foorumilla joku totesikin: Of course it’s no Platoon, but fortunately it’s not Platoon Leader either.