X-Men Origins: Wolverine (2009)

http://www.imdb.com/title/tt0458525/
Sarjisleffa, peukalo alas

Ässä mix, missä äx: jos sapelihammastiikeri ja ahma tappelis, niin kumpi voittais?

Turha fanipoikien haukkua netissä pelkästään Foxia (paitsi ideasta tehdä Ryhmä-X-prequeleja), ei näistä lähtökohdista olisi saanut toimivaa elokuvaa millään. Edes lisäämällä Tarantino-koulukunnan verisuihkuja tai frankmillermäistä melutraamaa. Kun yleensäkin elokuvissa on ongelmana, jos kyseessä on sarjan aloittava “origins”-pätkä, eli taustojen selittäminen vie tilaa varsinaiselta tarinalta. Entä jos tarinaa ei ole, vaan tarjotaan pelkkää taustaa pelkästään faneille joilla on +1 Kiinnostusta Alaan ja Marvelin Tuntemus tasolla 6? Entä jos wanhasta kaanonista poikkeaminen pissii fanejakin silmään? Entä jos katsojalle mutantit ovat yhtä hepreaa vaikka Marvelin “puhelinluettelon” eli hahmo-oppaan läpilukenut selostaisi vieressä?

Juoni oli liian hajanainen ja sisälsi vähän liikaa twistejä. Hahmoja tuli ja meni ilman että niihin ehti kiintyä, ja liian usein jämähdetään paikalleen pajattamaan. Varsinkin Deadpool oli hahmona typerä ja tarpeeton “tasonloppuhirviö”, hei sil on niinqu leffan kaikkien hahmojen kyvyt (olkoon ollut sarjakuvassa millainen tahansa). Myöskin olen samaa mieltä selostajan kanssa siinä, että Wolverinen kiehtovuus on ollut siinä, että kukaan ei tiedä (hän itse mukaanlukien), mistä mies tulee, joten miksi aloittaa taustatarinoiden kertominen tällaisesta hahmosta? (Vastaus: sille voidaan itse keksiä kaikkeä “jännää”.)

Kokonaan oma lukunsa on sitten sekoilu vuosilukujen ja anakronismien kanssa. Vietnamin sodasta siirrytään suoraan 2000-luvun lentokoneeseen 2000-luvun varusteilla ilman että aikaa on tuntunut kuluvan lainkaan. Sitten vuosia myöhemmin menneisyys palaa vainoamaan yksikköä, ja Three Mile Island menee päreiksi. Ja kaikki tämä ennen X-Men-trilogiaa, joka käsittääkseni oletettiin tapahtuvaksi “nykyajassa”, eli 2001-2007? Jos Three Mile Island olisi edes sidottu siellä aikoinaan tapahtuneeseen ydinvoimalaonnettomuuteen (mitä oikeasti tapahtui vs. mitä julkisuuteen kerrottiin), niin homman ymmärtäisi, mutta sitten puoli leffaa on pelkkää anakronismia (tai no, on se joka tapauksessa), ja leffassa kouluikäiset hahmot eivät olisi enää kouluikäisiä ekassa X-Menissä. Entä miten Kyklooppi ja kaverit päätyivät takaisin koulunpenkille kun tämän lopussa jo juoksivat (vielä kävelevän) Xavierin syliin? Onko tämä kenties reboottaus X-Men-saagalle? WTFIGO?

X-Men trilogia, parjattua kolmososaansa myöten (josta minä pitäisin jo pelkästään siksi, että Musta Feeniks oli ilmiselvä Warhammer 40,000-universumin alpha-tason rogue psyker) oli menevää ja viihdyttävää koko perheen seikkailuelokuvaa jossa oli rivien välissä tuumattavaakin, ja kaiken lisäisesti sisäisesti loogisena (vaikkei olisikaan oltu 110% uskollisia kaanonille) tämä sen sijaan on ihmeellinen sekava huitaisu ilmaan. Oli siinä muutama ihan kiva idea, mutta ei se riitä.

No, ainakin tuleva X-Men Origins: Magneto on ainakin yhdellä, lopullisesti ratkaisevalla tavalla parempi: siinä on pahiksina natsit, jotka ovat aina instant win. Tosin kahden hengen testiryhmämme lupasi liittyä Marvel-fanipoikien protestiryhmään, jos leffassa ei ole yhtään natsisupersankaria, edes Hatemongeria aka Crimson Skullia.