Star Trek (2009)

http://www.imdb.com/title/tt0796366/
Scifi, peukalo ylöspäin

  • Jos et ole koskaan pitänyt Trekistä, tulet todennäköisesti pitämään tästä.
  • Jos Trek ei ole lainkaan hetkauttanut tai ei ole tuttu laisinkaan, tulet todennäköisesti pitämään tästä.
  • Jos olet satunnaisesti katsonut Trekkiä ja pitänyt siitä, tulet todennäköisesti pitämään tästä.
  • Jos olet “casual fan”, tulet todennäköisesti pitämään tästä.
  • Jos otsa kurtussa revit vulkaanikorviasi koska juuri lukemassasi K/S-slashissa oli klingoninkielisessä limerikissä ilmiselvä kielioppivirhe, kannattanee pysyä kellarissa.

Ennustan, että noin viikon kuluessa jälkimmäinen ryhmä kehittää tälle lyhenteen “STINO” (Star Trek In Name Only) ja on sitä mieltä että koko muu maailma on väärässä pitäessään tästä (vrt. uusi Galactica). Lopputuloksena leffasta tulee whinetyksestä huolimatta tuottoisin Trek koskaan ja jatko-osissa tekijöiden kuittailuna valittajille yhden sivuhenkilön nimeksi tulee Stina.

Siitäkin huolimatta, että ohjaaja JJ Abrams ja käsikirjoittajat taipuvat miljoonalle mutkalle koettaessaan sovittaa tarinan jatkoksi aiemmille osille: vanhat osat ovat tapahtuneet, mutta koska nyt palataan ajassa taaksepäin ja muutetaan historiaa, niin ne jäävät elämään rinnakkaisessa maailmankaikkeudessa, joka jää ennalleen. Vanhaa fania hykerryttää sisäpiirivitsien määrä, mutta ne tuodaan esille niin että ummikkoakin naurattaa. Muutenkin universumi on täynnä herkullisia detaljeja ja disainia, kuten stilettityyliin teränsä kahvasta esiin pompauttava katana. Itse iso E, NCC-1701:kin on sopiva yhdistelmä vanhaa ja uutta.

Uusi Trek tuo saagan komeasti nykyaikaan joka suhteessa, etenkin wanhan gurun Ben Burttin luoma äänimaisema on huikaiseva, varsinkin poimuajoon siirtymisen äänitehosteessa oli potkua. Näyttelijätyötä pitää myös kehua: kaikki pääroolien esittäjät istuvat rooleihinsa luontevasti, ja tekevät samalla tutuista hahmoista sekä tunnistettavia että kuitenkin omannäköisiään. Elokuva on harvinaisen toimiva paketti toimintaa, draamaa, jännitystä ja huumoria. Leffa kohoaa kevyesti parhaaksi Trekiksi koskaan.

Mutta myöntää pitää, jäljellä ei ole juurikaan vanhaa Trekkiä, jossa viikon kurttuotsa aiheuttaa ongelman, joka ratkeaa pajattamalla viiden pennin keittiöfilosofiaa ja lopulta pitämällä varttitunnin luento höpöniittihärpättimen värähtelytaajuuksista. Tässä vaiheessa tosi suippokorva piiloutuu “älyllinen scifi” -kyltin taakse, unohtaen että ei älyllinen tarkoita välttämättä teennäistä ja kaavamaista. Kun samaa kaavaa toistettiin miltei 40 vuoden, viiden sarjan, yhden animaatiosarjan ja 10 elokuvan ajan niin vaikka keitoksessa oli maukkaitakin sattumia niin se alkoi jo vähän väljähtyä. Niinpä piristysruiske on enemmän kuin tervetullut, vaikka se tarkoittaisikin reboottausta. Trekin varsinainen sanoma ei kuitenkaan ollut osin budjetin ja 60-luvun tehostetekniikan sanelemissa kehyksissä, vaan optimismissa, uskossa sekä ihmiseen että teknologiseen kehitykseen, ja kylmän sodan aikakaudelle käsittämättömän radikaalissa ideassa siinä, että tähtialuksen komentosillalla hääri eri kansallisuuksia, rotuja, lajeja ja sukupuolia tasa-arvoisina keskenään.

Miinusta pitää antaa parista kohdasta: musiikki on liian “hätäistä” ja tuntuu pikemminkin koko perheen seikkailuelokuvaan suunnitellulta. Klassiset teemat on miksattu lähes tunnistamattomiksi, lopussa sentään tuttu “Space, the final frontier…” pidetään ennallaan ja lopputekstejä ryydittävä klassinen alkuteemakin on tunnistettavissa. Toiseksi, johtuen siitä, että Simon Peggilla oli kiire filmata roolinsa Scottyna, ei hahmolle ole keksitty juurikaan järkevää tekemistä vaan hän toimii lähinnä comic reliefinä. Niin, ja kun Kirk käy katsomassa Enterprisen rakennustyömaata, niin olisi siinä voitu näyttää vaikka se ekan teaserin komea kamera-ajo hitsareista valtavaa alusta kasaamassa. Isoin miinus liittyy vaivaannuttavaan kohtaukseen James T. Kirkin lapsuudesta, jossa tämä romuttaa 300 vuotta vanhan Corveten Beastie Boysin tahtiin, joka lienee vain fanserviceä trekkieinä tunnetulle bändille itselleen. Kohtaus ei edistä juonta, eikä varsinaisesti rakenna Kirkin luonnekuvaa (koska vähän ajan päästä seuraava baarikohtaus tekee sen miljoona kertaa paremmin), joten se on nykyisellään täysin käsittämätön.

Jatkoa odotellessa. Romuluslainen pääpahishan pisti klingoneita nekkuun, niin jospa seuraavan osan juonena olisi, että Federaation pitää estää sota romulaanien ja kostonhaluisten klingonien välillä? (Toki leffa pitäisi aloittaa tuolla massataistelulla, a la Star Trek: The Motion Picture.) Ja kun elokuvasta tulee kassamagneetti, niin jatkohan on vielä ainakin muutaman leffan ajan elokuvia, mutta kenties sarjassa sitten olisi uusi kööri ja tämä nykyinen tekisi cameoita (pl. ne näyttelijät, joiden valkokangasura ei tämänkään myötä lähtisi tarpeeksi voimakkaaseen nousukiitoon)?

tl;dr: Set course to the nearest movie theatre. Maximum warp.

PS. Tekstityksen translitteroinnistä pitää valittaa: olen edelleen sitä mieltä, että Enterprisen aseupseerina toimii Pavel Tšehov vaikka se englanniksi kuinka kirjoitettaisiin Chekov.