Salute of the Jugger / Salute to the Jugger / The Blood of Heroes (1989)

http://www.imdb.com/title/tt0094764/
Post-apo/urheilu, nahkaan ja kettinkeihin verhotut peukalot tuuletuksella ylöspäin

Tämä kolisee ja KOVAA! Tylyäkin tylympää asennetta, kunnon luita ruhjovaa väkivaltaa ja Rutger yrmyilemässä! Plussaa postapo-kliseiden parhaiden puolien käytöstä. Hykerryttävästi atomipalon jälkeinen maailma on täynnä herkullisia pikku yksityiskohtia bongattavaksi, mutta mitään ei ruveta selittelemään turhaan. Plus “The Game” (ihan kuin jenkkifutista – paitsi että viisihenkisestä joukkueesta yhdellä on kettingit ja kolmella nuijat ja luiden murskaus on jopa suositeltavaa) on sen verran menevä urheilulaji, että sitä katsoisi ihan oikeastikin tapahtumaköyhien nykylajien tai puuduttavan tosi-TV:n sijasta. Soundtrackillakin soivat komeat kasarisyntikkamelodiat. Virkistävää on myös se, että antisankarimme eivät ole pelastamassa maailmaa vaan korkeintaan parantamassa omia asemiaan. Pienimuotoisuudestaan huolimatta/johtuen ehtaa klassikkokamaa. Ai niin, ja se on myös paras urheiluelokuva ever.

Versionhallinnasta sen verran, että mitään muuta kuin leikkaamatonta 99 min (PAL; NTSC olisi 104 min) versiota ei tueta, nimittäin inttter wepin lähteiden mukaan jenkkiversio (uudelleennimetty typerästi The Blood of Heroes) blandaa väkivaltaa normaaliin hajuton & mauton -muottiin, leikkaa juonenkuljetusta olennaisilta osin ja jättää tylyn lopetuksen pois ja on NTSC:lläkin vaivaiset 90 minuuttia pitkä (PALina 86). Pahinta on, että tämä runneltu versio palasi vielä Atlantin tällekin puolelle riivaamaan joitain julkaisuja…