All the Boys Love Mandy Lane (2006)

http://www.imdb.com/title/tt0490076/
Slasher, peukalo ylös

Yllättävää. Amerikkalainen nykykauhu on lähinnä joko 70- ja 80-lukujen uudelleenfilmatisointia tai gornoa, mutta mahtuu sekaan sentään jotain omaa yritystäkin. Niin kuin lihaa säästämättä ja laadusta tinkimättä, perinteittä kunnioittaen ja ammattitaidolla, ja niin edespäin, kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehty tyylipuhdas slasher, jossa on muistettu myös, että ennen kuin läski alkaa tummumaan, pitää olla tarpeeksi pikkutuhmaa paljastelua jotta murha on “rangaistus” “synnistä”. Mutta ihme ja kumma, ei remakena vaan omalla juonellaan.

Kaiken maailman Sahojen jälkeen tämä voi tuntua vähän kesyltä, vaikka pari ilkeääkin tappoa mahtuu mukaan, mutta pointtina ei ole ollutkaan itsetarkoituksellinen visvalla läträäminen vaan nostalgiatrippi, kuitenkin tarpeeksi tuoreella otteella. Kaihoisat vanhat kitaraballadit vain korostavat vaikutelmaa – etenkin elokuvan lopetukseen “Sealed With A Kiss” sopii kuin puukko haimaan. Itse asiassa, koska mukana ei ole haudasta palaavaa yliluonnollista mörkötappajaa, eikä edes mitään kovin noloa tai campia – alun puisevasti näyteltyä bilekohtausta lukuunottamatta, jossa luokan kovis on noin 15 vuotta liian vanha lukiolaiseksi – tämä kohoaa kevyesti puukkohippasten kärkeen. Plus koska tätä ei ole tehty 80-luvulla, neitokaisia kestäisi katsella myös kaulasta ylöspäin (niinkuin se ketään kiinnostaisi – jo alun kamera-ajo keskittyy olennaiseen) ilman että permanentti tuhoaa näköhermot.

Sen lopputwistinkin annan tällä kertaa anteeksi. Osittain siksi, että tästä saisi joku roskalehti tai kukkahattutäti mainion vainokampanjan aikaan (mikäli siis ikinä katsoisivat näinkin marginaalista elokuvaa), kiitos tappajan “Natural Selection” t-paidan: luonnollisesti Pekka-Eric ja Matti ryhtyivät Counter-Strike -larppiin koska olivat nähneet tämän selkäydintä mädättävän elokuvan!