Iron Man (2008)

http://www.imdb.com/title/tt0371746/
Sarjisleffa, peukalo varovasti ylöspäin

Kun Tony Stark sekoilee, tai peltisetä rankaisee tale-tabbeja (itsesensuuri vaatinee kutsumaan näitä “kymmenen sormuksen liitoksi” tjsp.) on elokuvassa tenhoa (tuplaliekinheittimet = instant win). Ylipäätään Stark on piristävän erilainen supersankari siinä, että hänellä on kivaa, normisupersankarin kun pitää jostain kumman syystä olla ankaran protestanttisen työetiikan painama angstinen itsensäruoskija. Tosin pitää kyllä ihmetellä onko Stark kaapissa, on nimittäin kumma jos ei ala laitattamaan Pepper Pottsin läsnäollessa… (Paltrow’lle sopii muuten punainen tukka blondia paaaaaaaaaaaaljon paremmin.)

Mutta liian usein jämähdetään paikalleen (alun Afganistan-jakso, loppupuolella pari labraräpellystä, Jeff Bridges Show) jotta lopputulos kantaisi täysillä. Pakollinen petturijuonikin oli kyllä lähinnä hoh-hoijaa. Samaten, Starkin 180 asteen käännös yhtäkkiä (no, 3 kuukautta) on luokkaa “ei edes teoriassa uskottava”, pikemminkin katkeroitunut ja kostonhimoinen olisi realistisempaa.

Vielä typerämpää on selitellä pitkät pätkät kuinka muutaman sirpaleen takia pitää olla ihmehärpätin rintalastassa. Jos se on kerta magneetti, niin eikös se ime sirpaleet sitten itseensä, jolloin sen voisi kohta poistaa, tai viimeistään länsimaisen kirurgian piirissä luulisi sirpaleiden poiston olevan hanskassa? Parempi olisi ollut selittää vaikka, että sydänhermot ovat tuhoutuneet ja tämä tarvitaan “tahdistimeksi”, tai mihin Pepperin lahja itse asiassa viittaa, että Starkin koko sydän olisi tuhoutunut ja kyseessä olisi keinosydän.

En edes ala siitä, että jos kerran Starkilla on edelleen yli puolet yhtiönsä osakekannasta, niin miksi ihmeessä antaa hallituksen syrjäyttää hänet tj:n pallilta kun voisi sormiaan napsauttamalla vaihtaa hallituksen?

Mutta typeräähän se toisaalta on vaatia muuten viihdyttävältä supersankarielokuvalta logiikkaa.

Apropoo, kaikki me myomeerifetisistit kyllä kusimme housuihimme lopputaistelussa, joka on selkeästi ‘Mech vastaan Elementaali -matsi. Ja sitten vitutti kuin pientä apinaa, kun muistaa että Roland Emmerichin vakiotuottaja Dean Devlin istuu edelleen Battletech/Mechwarrior-lisenssin kanssa kuudetta vuotta peukalo perseessään ja että lähitulevaisuudessa tulossa on korkeintaan Macross/Robotech-liveaction (Macross toki oli ennen Battletechiä – jonka mechat olivat pahimmillaan 1:1 kopioita ensin mainitusta- mutta kun anime lähtee lapsesta hakkaamalla).