The Kingdom (2007)

http://www.imdb.com/title/tt0431197/
Toiminta/jännitys, peukalo ei tiedä osoittaako ylös vai alas

Alun (lähes kirjaimellisesti) rautalangasta vääntävä muutaman minuutin “opetuselokuva” lienee suunnattu perusjenkille joka ei tunne ulkomaiden lähihistoriaa, poliittisesti tietoista eurokatsojaa se lähinnä pitkästytti. Kulttuurien yhteentörmäystä hierotaan tajuntaan niin kauan että se alkaa jo rasittaa. Ensimmäiset 70 minsaa on kuin katsoisi jotain CSI:iden tai Law & Orderien spesiaalijaksoa, ja katsoja alkaa puutua juuri sen takia kun mitään ei tapahdu siksi kun on eri kulttuuri. Lopun väijytys, takaa-ajo ja kaupunkitaistelu on ihan tehokas puolituntinen, samoin pessimistinen lopetus toimii statementtina, mutteivät riitä nostamaan koko elokuvaa. Näyttelijätyö on silti ihan pätevää, ja ajatustakin löytyy, niin ei tätä kokonaan lytätäkään voi.

Mitä tulee elokuvan puolueellisuuteen tai puolueettomuuteen joka on herättänyt paljon polemiikkiä, niin aika kohdillaanhan tuo on eikä mitenkään ennakkoluuloinen puoleen tai toiseen (toisin kuin on väitetty). Sille nyt ei voi mitään, että Saudi-Arabia on kummallinen teokraattinen totalitarismi jota pitää pystyssä öljyraha, ja jossa valtaapitävien ainoa keino kääntää huomio pois itsestään on agitoida kansalle että kaikki paha johtuu Suuresta Saatanasta ja Pienestä Saatanasta. Luonnollisesti vähän koulutettu kansa näkee ratkaisuna jihadin vääräuskoisia vastaan, ja kun väkivalta nostaa öljyn hintaa niin valtaapitävät nauravat koko matkan pankkiin. Käsien pystyyn nostaminen rohkaisee uusiin iskuihin, iskuihin vastaaminen taas johtaa koston kierteeseen. Jos ulospääsy onkin, niin se ei ole ainakaan helppo tai yhden vaalikauden aikana toteutettavissa. Miten kertoa ihmiselle, joka on kasvanut kulttuurissa johon on sisäänrakennettuna ylemmän sokea kunnioitus ja ikuinen verikosto, että siinä pomossa saattaisikin olla se vika eikä niissä vierasmaalaisissa, ja että verikosto toimii molemmin päin?