The Sopranos (1999-2007): kommentti päätösjaksosta

http://www.imdb.com/title/tt0141842/
Provokaatio, älämölöpeukalo ylös (satunnaiskatsojana en ole muodostanut mielipidettä koko sarjasta)

Oe voe. Myrsky vesilasissa. Suomalaisen bulkkirahvaan reaktio (kahvipöytäkeskustelujen ja netin massafoorujen perusteella) Sopranosin eiliseen päätösjaksoon siis. Aluksi valitetaan “kaavamaisesta jenkkiviihteestä”, mutta kun kerrankin saadaan avoin lopetus, niin vingutaan sitten siitäkin.

Keksitään ihmeellisiä teorioita siitä, mitä musta ruutu tarkoittaa – kuka/ketkä ammutaan/ei ammuta/tms. Mustasta ruudustahan sarja alkoikin, kesken lauseen, olisiko tämä jotain symmetriaa, mitä? No, sama pulinahan on maailman foorut täyttänyt jakson tultua muualla ulos ensi kerran. Turhaan tekijät selittävät, että lopun on tarkoituskin olla täysin avoin, jättää katsoja epätietoisuuden valtaan, tarinalle ei saada “vapauttavaa ratkaisua”, onnellista tai onnetonta, vaan koko sarja oli vain katkelma Tonyn ja lähipiirin elämästä. Ei ei, kyllä MUSTA RUUTU on varmasti jokin salainen viesti. Tai no, onhan se, mutta hieman eri tavalla tosin. Pienen ihmisen (jollainen mahtava mafiapomokin loppupeleissä on) kohtalolla ei maailmankaikkeuden kannalta ole mitään merkitystä. Ilmankos katsojia ahdistaa ja tarinalle pitää keksiä väen vängällä “sen pituinen se” loppuja.

Edelleen olen sitä mieltä, että ainoa naula mihinkään arkkuun on se, että Tonylle käy joka tapauksessa enemmän tai vähemmän huonosti, mutta katsojat eivät koskaan saa tietää mitä, miten ja milloin. Ammutaanko sekunnin kuluttua vai ehtiikö vankilaan vai kompastuuko siellä toistuvasti irtonaisen tiiliskiven päälle, vai vapautuuko raihnaisena vanhuksena ja rikollisimperiumi on rapautunut sillä aikaa, vai ammutaanko sen sijaan tytär, vai mitä, sitä ei kerrota. “Lopun” antaminen tarinalle tai sen venyttäminen venyttämisen vuoksi pilaisi koko homman. Sarjan luojan David Chasen taannoinen kommentti siitä, että 30-60 -lukujen Hollywoodin “production code” edellytti, että rikolliselle piti näyttää eksplisiittisesti käyvän lopussa huonosti, ja että hän ei halunnut sitä kliseetä mukaan omaan teokseensa, pätee minusta edelleen.

Ja edelleen, sarja loppui niinkuin se alkoikin.