Caprica (2009): pilottijakso

http://www.imdb.com/title/tt0799862/
Scifi/draama, peukalo kiikun kaakun

(Genreä seuraamattomille: uuden Galactican spin-off)

Eh. Runsaasti viljellyistä koulupuvuista ja tisseistä huolimatta (joiden määrä vähenee eksponentiaalisesti pilottijakson edetessä pidemmälle) ei tuota kyllä jaksaisi seurata ilman Galactica-kytköstä. No olihan siinä hassuja hutt-kieltä mongertavia mafiosoja. Ja propsit nohevalle insinörtille, kyllähän nyt autonomisen taistelurobotin piireihin kannattaa ladata henkisesti epästabiilin, militanttiin uskonlahkoon hurahtaneen 16-vuotiaan tytön tietoisuus.

En pidätä henkeäni tuota odotellessa, mutta voisihan tuota muutaman jakson tsekatakin jotta osaa sit päättää, jaksaako fanittaa.

Periaattessa tuosta voisi saada mielenkiintoisia jaksojakin irti – siis että Zoe teeskentelee ettei ole Centurion 0001:n sisällä, ja näinollen kaikkiin niihin ladataan käyttikseksi kopio Jihad 1.0:sta, samalla kun Robottien Vapautusrintama eli pommivyöuskovaiset yrittävät vapauttaa nämä (ja lopulta onnistuvatkin, mutta vähän toisella lailla kuin kuvittelivat).

Tosin vähän tuo nytkin ontuu, koska Galacticassa kukaan ei tuntunut tietävän tai ainakaan maininnut, että uskonnolliset siirtokuntalaisfanaatikot olisivat olleet syyllisiä cylonien kapinaan. Samaten, G antoi ymmärtää että cyloneita olisi käytetty pitkään moneen muuhunkin työhön, nythän tuossa jää vain muutaman vuoden aikaikkuna (58 years before the Fall – kukaan ei ollut nähnyt cyloneita “yli 40 vuoteen” ja “ensimmäinen” cylon-sota kesti yli 10 vuotta). Siis muutamassako vuodessa tuotatetaan niin monta piljoonaa ropoottia että ne melkein korvaavat tavalliset asevoimat? Taistelurobotti laitetaan softaa ja ulokkeita vaihtamalla tehdas-, kaivos- ja lastaustöihin?

Samaten, vähän huonosti myös perusteltu, miksi jo wanhat Zoe-cylonit yrittivät terminoida koko ihmiskunnan, monoteistihihhulit mukaan luettuna, vaikka Zoe kokee itsensä edelleen ihmiseksi, mutta ehkä sarja antaa siihen vastauksen kun kerran noilla premisseillä lähti liikkeelle. Tai pikemminkin, syytä olisi.

Liikaa vain tuntuu siltä, mistä itse asiassa onkin kyse, eli että meillä oli alunperin täysin irrallinen Terminator-henkinen scifisaippis, jolle SyFy arveli saavansa lisäkatsojia pakkonaittamalla se Galactica-universumiin. Saa nähdä saako RDM ruhjottua niitä tiiviimmin yhteen, etenkin kun tämä ei aio jäädä show runneriksi ykköskauden jälkeen (G:tä ja Buffyakin kynäillyt Jane Espenson muistaakseni jatkaa siitä eteenpäin.)

PS. Hauskaa BSG:n retconnausta tai sitten “what I told you was true from a certain point of view” mitä pappa-Adamaan tulee: näköjään “famous human rights lawyer” tarkoittaakin oikeasti mafian luottojuristia. Samaten, aika ihme että Williamin laivastouraan ei isin mafiakytkökset vaikuttaneet suuntaan tai toiseen, tai ainakaan koko asiaa ei neljän kauden aikana mainittu…