Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

http://www.imdb.com/title/tt0367882/
Seikkailu/toiminta, peukalo ylös

Ehdottomasti onnistunut viihdeleffa, mutta kuitenkin: mihin oli saatu 19 vuotta ja 10+ kässäriä kulumaan, kun lopputulos ei kuitenkaan ole mikään Teh Ultimaat Muuvii Äksperiens? Mieluummin olisin nähnyt useammankin Indy-leffan kuin vaikka sitä kuonaa, mitä Fordkin on tullut tehneeksi tässä välissä – ja olisi se nyt Spielberg/Lucas-kaksikoltakin vähän enemmän aikaa voinut löytyä.

Tietysti, Roswellin alienithan edellyttivät aikahyppyä pidemmälle, lieneekö tämä ollut seurausta sitten projektin venymisestä vaiko ei. Makuasia tietysti, vaikka pidänkin Von Däniken-hörhöilystä, niin siltikin tuntuu että Indyyn sopii jotenkin paremmin joko geneerinen aarteenetsintä tai sitten juutalais-kristillisen mystiikan penkominen. Mistä tuleekin mieleeni, kun Oxley horisee Miltonin Kadonnutta paratiisia, niin spoilauksesta huolimatta odotin että ET:n ilkeän pikkuserkun sijaan olisi El Doradossa odottanutkin pikemminkin Valontuoja itse. (Akatorilaisilla nimenomaan tietoa, hyvän ja pahan tiedon puu ja silleen.) OK, toimi tuo alien-menokin mutta rimaa hipoen.

LaBoeuf taas sopi minusta rasvatukkafiftariksi kuin nenä päähän eikä ollut lainkaan ärsyttävä. Teoriassa myös Henry Jones III tuhoamassa muinaisjäänteitä voisi siis toimiakin – tosin mitä etsiä nyt kun El Doradokin pistettiin jo palasiksi, siinä pulma. Neuschwabenland ja sinne paenneet natsit (ja nyt kun on pää avattu, niin Vril-hörhöilyt sun muut aiheeseen liittyvät urbaanilegendat) kenties toimisi, mut kun siitä on jo tulossa eräs toinen leffa. Atlantis? Hyperborea? Lemuria? Mu? Kuningas Arthurin hauta? Temppeliritarien kulta? Kohtalon Keihäs?

Mistä pitää avautua, niin se CGI-Tarzan-kohtaus vitutti kyllä kuin sitä pientä apinaa. Tosin, jos Weismüller-Tarzanit olivat jo jonkun mielestä tarinan raiskausta (kuuluisien luonnenäyttelijöiden kuten Christopher Lambertin ja Casper Van Dienin esimerkkejä ei pidä edes mainit… hupsis), niin voin vain kauhulla kuvitellla, mitä Spielberg saisi aikaan (lue: Tarzanin poika ja Cheeta nostetaan pääosaan, eikä Tarzan enää tapa ketään tai mitään).

Nojoo, mut viihdyin kuitenkin kybällä, ja kyllähän neukuissakin tietty viehätys pahiksina on. (Cate Blanchett ennakkoluulottomasti taas typecastauttanut itsensä “omituiseen” rooliin ) Meininki toimii ja etenkin se ydinkoezydeemi on lollerz. Itse asiassa, koska tässä ei ole ärsyttävää lapsihahmoa eikä toisaalta latistu Sheän Chönnery Shöyksi, niin väläyttelisin jopa toiseksi parhaan Indyn leimaa. Ei todellakaan mikään The Phantom Menace siis.