The 300 Spartans (1962)

http://www.imdb.com/title/tt0055719/
Historiallinen spektaakkeli, peukalo alas

This is madness! (Jota ei tässä versiossa kylläkään sano Persian lähettiläs vaan kuningatar Gorgo.)

Kyllä ajan hammas on pahasti nakertanut tämän leffan puhki. Taistelut ovat jopa ajan mittapuulla lähinnä paikallaan seisoskelua, eikä sitä kumimiekkaakaan uskalleta iskeä, kunhan nyt vähän heilautetaan laiskasti. Väkirynnäkön erottaa löntystelystä… niin, ei oikeastaan mikään. Xerxesin hovissa tapahtuvat kohtaukset ovatkin sitten jo puhdasta camppia. (Tosin tanssitytöt ovat tässä hotimpia, eivät vähiten siksi, että ovat ilman epämuodostumia ja kasvaimia, kiitos.) Enin osa leffaa kuluu siihen että jaaritellaan piitkät pätkät, kunnes vasta viimeisten 20 minuutin aikana päästään tositoimiin.

Studion sijaan on ihan oikealla tapahtumapaikalla käyty kuvaamassa, ikävää vain että maankuoren kohoamisen ja eroosion takia rantaviiva on satoja metrejä kauempana ja loivempana kuin 2500 vuotta sitten, ja samaten sola on vaaaaltavan paljon leveämpi. Propsit tosin siitä, että joukkojen koostumus ja varustus on lähempänä totta kuin 300:ssa (eipä näy jättiläisiä ja jättisarvikuonoja).