10,000 BC (2008)

http://www.imdb.com/title/tt0443649/
Fantasia/”historia”, peukalo varovaisesti ylös

Kyllä, tämä on aito Roland Emmerich -elokuva: paatoksellista megalomaniaa eikä realismin tai järjen häivääkään. Tällä Emmerich myös saa anteeksi viimekertaisen räpellyksensä, sillä mammuteilla ei voi hävitä! Välillä tosin tökkii, sillä tarina pysäytetään liian monta kertaa paikalleen, eikä vaivaantumiseltakaan aina välty, mutta siinä on sentään mammutteja. Onneksi mukaan on sentään osattu änkeä shamanismia, Atlantis-myyttiä, sun muuta mielenkiintoa ylläpitävää häröilyä, sekä kunnollisen kokoinen loppumättö. Eihän tämä mikään Conan ole, mutta ihan pätevää viihdettä kuitenkin. Sitäpaitsi, siinä on mammutteja. Plus selkeästi Emmerich on tykännyt 300:sta kun sitä pitää paikoin 1:1 kopioida, mikä ei tietenkään ole huono ratkaisu lainkaan. Ai niin, ja mainitsinko että tässä on mammutteja?

Minulle luonteenomaisesti haluan kuitenkin nillittää muutamasta seikasta:

  • “Hirmulinnut”. Oe woe, juurikin sapelihammastiikerit tunkivat samaan ekolokeroon ja syrjäyttivät nämä sukupuuttoon 2 miljoonaa vuotta sitten. Plus näitä on löytynyt vain Etelä-Amerikasta.
  • Mammutit. Miksi paksuturkkisia mammutteja olisi Afrikassa tai Lähi-Idässä, kun siellä jylläsivät jo tuolloin niiden paremmin kuumaan ilmanalaan sopeutuneet elehvanttiserkut? (Plus mammutit, mastodontit ja elefantit ovat matriarkaalisia, eli laumalla on johtonaaras eikä uros.)
  • Rauta, maissi, ratsuhevoset, mammuttien kesytys jne: menevät vaihtoehtoisen historiankirjoituksen piikkiin.
  • Maantiede. W-T-F-F-F-F-F? Luonnollisesti talvisella vuoriylängöllä kenenkään hengitys ei höyryä. Luonnollisesti lumisilta lakeuksilta tupsahdetaan parissa tunnissa trooppiseen sademetsään. Luonnollisesti sademetsä muuttuu yhtä pikaisesti silmänkantamattomiin jatkuvaksi hiekka-aavikoksi. Koska vuorijonot eivät katoa tai ilmaannu 10 000 vuodessa, on tapahtumapaikoille rajallinen määrä vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on, että tarina alkaa Kaukasukselta, ja Suuri Virta on Eufrat tai Tigris; tämä ei selitä trooppista sademetsää vuorten juurella eikä mustia alkuasukkaita pitkin aavikkoa. Tosin ensimmäiset pyramidit rakennettiin juurikin Sumerin valtakuntaan, ei Egyptiin – mikäli nykytiede siis on oikeassa. Samaten maanviljelys alkoi tällä seudulla. Toinen vaihtoehto olisi horista myös sitten vaikka Himalajasta ja Indus-virrasta, kyllähän ne natsitkin etsivät arjalaisen sinisilmäisen rodun alkukotia ja myyttistä Hyperboreaa juuri Tiibetistä. Loogisempaa olisi kuitenkin (ja mikä lienee ollut Emmerichin tarkoituskin), että tarina alkaa jostain Etiopian vuorilta, mutta mitä ihmettä siellä tekee vitivalkoinen luolamiesheimo? Siitä eteenpäin olisi kyllä loogista, että vuorten takana olisi vehmas Itä-Afrikan hautavajoama, ja sen takana savannia ja aavikkoa neekerikylineen, ja Niili veisi pyramideille.
  • Annunaki ja Atlantis-myytti. Vähän olin pettynyt siihen, että edes lopussa kun Leonid… ööö… Delenn… ööö… D’Leh viskaa viimeistä “uponneesta maasta” tullutta jättiä mammutinluisella keihäällään, pysyy kalmo huivin takana, ja nyt jää avoimeksi, oliko kyseessä (elokuvan maailmassa) vain jättikasvua sairastava ihminen vaiko alieni.
  • Huvittavaa kyllä, elokuvahan retconnaa itsensä lopussa lähes historialliseksi. Kas kun kivikautiset alkuasukkaat polttavat laivat ja viskaavat rautaesineet jorpakkoon. Pyramidit jäävät, mutta eipä sitä radiohiiliajoitus paljoakaan pure kiveen. Sitä paitsi, kuka sanoo ettei hautakammioita ole louhittu tai ainakin päällystetty hieroglyfeillä reilusti valmistumisen jälkeen?
  • Apropoo, yhden teorian mukaan sfinksillä oli alunperin leijonan pää, mutta sille on myöhemmin lisätty ruumiiseen suhteettoman pieni faaraon pää. Sfinksi myös katsoo suuntaan, jossa Leijonan tähtikuvio näkyi kevätpäiväntasauksen aikaan juurikin noin 10 000 vuotta eaa, ei suinkaan faaraoiden aikaan. Lisäksi sfinksin tassun alta on voitu ultraäänellä paikallistaa alkavaksi pitkä käytävä, mutta Egyptin viranomaiset ovat kieltäneet kaikki kaivaukset jotta voitaisiin selvittää mitä käytävän päästä löytyisi. Olisihan se vähän noloa, jos kävisikin ilmi, että “egyptiläisen” sivilisaation tunnetuimmat monumentit olisivat muiden rakentamia ja egyptiläiset olisivat vain asettuneet taloksi raunioille.