The Last House on the Left (1972)

http://www.imdb.com/title/tt0068833/
Kauhu, peukalo alas

Jos joku genre vanhenee nopeasti, niin kauhuelokuva. Se, mikä on ollut joskus muinoin shokeeraavaa näyttäytyy tänä päivänä lähinnä camp-henkisenä noloutena.

Pätkää katsoessa kyllä ymmärtää, miksi elokuva sai kukkahattutädit ympäri maailmaa neurasteeniseen kohtaukseen ja miksi se toimi missä vain kätevänä tekosyynä sensuurille, videolaeille ja elokuvien leikkaamiselle. Muutama kohtaus on vielä nykystandardeillakin edelleenkin aidosti raaka ja vastenmielinen (esim. vielä kituvan ihmisen suolien tonkiminen). Moottorisahaakin vingutetaan ja kurkkuja leikataan. Silti enin osa verestä purskautetaan kameran ulkopuolelta näyttelijöiden kasvoille.

Silkan shokkiarvon lisäksi elokuva on valitettavasti vanhentunut. Kaksi umpityhmää ja slapstick-tyyliin koheltavaa ja kompastelevaa poliisia sivuroolissa on osapuilleen yhtä miellyttävä ja tunnelmaan sopiva kokemus kuin Jar Jar Binks olisi THX-1138:ssa. Samaten, etenkin sen pahan psykopaattimurhaajajoukon näyttely (mutta myös muiden) lipsuu sen verran pahasti yli että katsoja on liian ison osan ajasta lähinnä Pulttibois-fiiliksissä ahdistuksen tai pahan olon sijaan. Kyllä, näin näyteltiin useimmissa muissakin 70-luvun kauhuelokuvissa, mutta niin ne ajat muuttuvat.

Ehkä sitten olen juntti joka ei osaa arvostaa klassikoita, mutta tuoreemmasta tuotannosta esmes Hostel on ihan yhtä verinen, mutta paljon ahdistavampi, tylympi ja etenkin katsottavampi kokemus, ellei sitten ole alan harrastaja tai muuten vaan halua perehtyä kauhugenren historiaan.